onsdag 30 oktober 2013

Bättre sent än aldrig...


Nu ska jag äntligen ge mitt bidrag till fantastiska Ridleden i Tiveden genom att skriva om våra två ridturer 2012 och 2013. Det är roligt att läsa  blogginläggen och att fler och fler upptäcker detta underbara sätt att semestra på för både häst och människa. Vår häst Cefyr har nu gått ca 60 mil ridleder på bla Sörmlands  Ridled, Ridled Skagern runt och nu tre gånger i Tiveden.  Cefyr är ett halvblod som annars tränas i dressyr och
hoppning på hobby nivå och står på Billdals Ridklubb i Göteborg. Min man Magnus
och jag delar hästen och får därför alltid hyra en häst till när vi ska ut på ridled tillsammans.

Hösten 2012 red vi för andra gången i Tiveden. Denna gång ville vi rida Unden  runt och hade avsatt 6 dagar. Vi började i Kopparhult och red den vackra vägen  längs Unden till Kilstorp. Här stannade vi i två nätter och tog en dagstur nästa dag på Grönelidsleden.

 Dag tre lämnade vi mysiga Kilstorp där vi blivit så väl omhändertagna och bott så fint mitt i skogen.

Vi skulle vidare mot Åsebol men tog en omväg över Anderstorp och lunch rastade i Finnerödja hembygdsgård.  Där fanns fina rasthagar för hästarna och vi själva kunde sitta bekvämt i trädgården på hembygdsgården och äta vår lunch.

 Det vart en ganska lång dag och det var skönt att nå Åsebol där vi visste att badtunnan väntade.  Här bodde vi i nybyggda gäststugor och hade tillgång till både bastu och badtunna och kalldopp i ån. Hästarna hade stora och fina hagar att gå i med mycket gräs.


Dag 4 tog vi oss  vidare till Sätra. Det var en vacker väg längs Unden och vi passade på att rida upp den lilla omvägen upp till utsiktspunkten där vi hade en strålande utsikt över hela sjön.
Till Sätra känns alltid lite lyxigt att komma då man bor så fint på herrgården.

Dag 5 red vi vidare till Ösjönäs. Det regnade och vi tog därför en liten genväg och hoppade över Mon
och red istället grusvägen direkt till Ösjönäs.

 Ösjönäs är en utav våra favoriter och det vill vi inte missa på vår ridled. Värdparet Jessika och Klas
är alltid lika roligt att träffa och få höra om alla deras reseäventyr de gjort med familjen.  Vi hade bokat två nätter där för att också hinna se lite av Tivedens nationalpark.

 Så dag 6 blev lite av en vilodag med cykelutflykt till nationalparken där vi tog en lång promenad
Det blev trots allt en liten ridtur på eftermiddagen då vi gjorde nationalparksrundan.

 Den kvällen blev det grillmiddag i i Indiantältet tillsammans med de övriga gästerna.
Jättetrevlig avslutning på vår ridled denna gång innan hemfärden till Göteborg nästa dag. 

Maj 2013 var det dags igen.


 Cefyr börjar lära sig livet på ridled och är en riktig ledarhäst så denna gång tog jag med mina väninnor istället för maken.


Vi var tre ryttare från Göteborg och två från Stockholm. Då Tiveden ligger på lagom avstånd från både Stockholm och Göteborg så vart detta ett perfekt upplägg för att få rida med min syster och hennes kompis från Stockholm och mina vänner från Göteborg.

Vi hade bokat en långhelg torsdag till söndag och kom precis samtidigt till Ösjönäs lagom till lunch. Medans våra hästar fick vila i hagen efter bilfärden installerade vi oss och åt vår lunch innan vi
tog en härlig eftermiddagstur runt hela nationalparksrundan. 

Vi hade två hyrhästar och tre egna så de var lite ovana vid varandra första dagen men sen löpte det
på och alla hade samma tempo och vi turades om att rida först. När vi kom tillbaka från nationalparksrundan badade vi bastu innan vi blev upphämtade av Monica Bergerstedt för att äta middag på den underbara lilla restaurangen i skogen.

 Tiveden har verkligen allt. Mitt i skogen ligger en riktig gourmetrestaurang i en topprenoverad gammal lada. 

Monica har blivit en väldigt uppskattad vän och det är så härligt att se allt engagemang som hon och hennes vänner lägger ner för att vi skall få uppleva Tivedens fantastiska natur.

 På fredagen gav vi oss av mot Sätra. Halvvägs har Monicas gäng byggt jättefina rasthagar och ett
bord vid sjön där vi kunde sitta och äta vår lunch.

Efter långa galopper kom vi sen fram till lyxiga Sätra. Här blev det bastu och bad i ån innan middagen.
Det är underbart att kunna få ha det så bekvämt efter en hel dag på hästryggen.

På lördagen red vi vidare till Granvik. En annan favorit nere vid Vätterns strand. Här finns det fina hagar till hästarna och middagen som serveras i antikaffären är en riktig upplevelse.

 Här sitter man mitt bland alla antikviteter och äter på vackert porslin med små prislappar på. Här finns verkligen känslan av genuin miljö som förstärks av det trevliga värdparet.
Höjdpunkten denna dag var att vi lyckades få en timme i den vedeldade bastun alldeles vid stranden innan middagen. Helt underbart ställe och kan varmt rekommenderas. Jag tror den bokas via campingplatsen. 

 Nästa dag söndag var vår sista dag och vi tog oss tillbaka till Ösjönäs.
Det var en ganska kort sträcka och tog bara 2 timmar så vi red utan rast och tog vår lunch på Ösjönäs innan vi packade ihop oss inför hemfärd.


Denna runda har allt om man bara har en långhelg på sig. Ösjönäs, Sätra och Granvik är alla tre i topp när det gäller boende för både hästar och ryttare.  Alla ligger vid vattnet och har tillgång till bastu. Det är lagom etapper varje dag och ridvägarna är helt underbara. Många långa galopper
på mjuka skogsvägar eller spännande skogstigar i trollskog. Väldigt varierande terräng och det har lagts många ideella timmar på att göra stigarna framkomliga med träbroar och utfyllnad där det är sankmark.

 Återigen ett stort tack till er alla som är engagerade i ridleden för ert enorma arbete.

Vi som var med var Helena Dahlsten, Linda Karlsson, Mona von Matern, Annica Vellinga Jacobsson och jag själv.

Hoppas vi ses på ridleden!

Barbro Wennerholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar